Βοτσαλωτό δάπεδο κατασκευή και αποκατάσταση

Καλοκαιράκι πλέον για τα καλά και οι περισσότεροι από μας έχουμε επισκεφτεί μια παραλία που έχει βοτσαλάκι ή έχουμε δει σε νησιά μερικά υπέροχα βοτσαλωτά δάπεδα.

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να μάθετε πως γίνονται αυτά τα πολύ όμορφα βοτσαλωτά δάπεδα.

Όταν όμως άρχισε να γίνεται ένα είδος μωσαϊκού, να συντίθενται δηλαδή  χρώματα και σχέδια, η κατασκευή του απαιτούσε μεγαλύτερη προσοχή και δεξιοτεχνία. Στην συνέχεια το χώμα αντικαταστάθηκε με το τσιμέντο για να έχουν αντοχή τα δάπεδα στις καιρικές συνθήκες.

Για την κατασκευή ενός βοτσαλωτού δαπέδου χρειάζονται φυσικά τα βότσαλα. Αυτά ανάλογα με το τι θέλετε να φτιάξετε μαζεύετε και τα αντίστοιχα από την παραλία που είναι μια ιδιαίτερα κοπιαστική δουλειά. Τα καλύτερα βότσαλα για τέτοιες κατασκευές θεωρούνται τα πλατιά και οβάλ βότσαλα, για το χρώμα επιλέγονται τα άσπρα και τα μαύρα. Αυτά κυρίως τα βρίσκουμε πιο εύκολα και είναι έντονη η χρωματική τους αντίθεση που είναι καλό για να φτιάξουμε ένα όμορφο Βοτσαλωτό δάπεδο.

Ανάλογα με τις περιοχές του τόπου μας τα βότσαλα διαφέρουν  στο μέγεθος. Το σχέδιο είναι συνήθως αυτό που καθορίζει το μέγεθος της ψηφίδας.

Για να κατασκευαστεί ένα τετραγωνικό μέτρο χρειάζονται περίπου τρεις τενεκέδες βότσαλα (ισάριθμα με τρία πλαστικά σακουλάκια) σε περίπτωση που τα αγοράσετε από το κατάστημά μας Protect, στους Ταγαράδες.

Η τοποθέτηση δεν γίνεται κατευθείαν σε μεγάλη επιφάνεια διότι θα στεγνώσει η λάσπη. Υπολογίσετε ότι ένας τεχνίτης χρειάζεται για να κατασκευάσει ένα τετραγωνικό μια ημέρα άρα υπολογίστε και την λάσπη που χρειάζεται.

Όταν τοποθετούνται τα βότσαλα, χτυπιούνται με ένα πλατύ και βαρύ ξύλο τον (κόπανο). Η λάσπη που πιθανόν να έχει ανέβει μετά το κοπάνισμα αφαιρείται με ένα αιχμηρό αντικείμενο το οποίο μπορεί να είναι ένα καρφί ή η άκρη ενός μικρού μυστριού.

Τα σχέδια χαράσσονται επάνω στο κονίαμα πριν την τοποθέτηση των βότσαλων ή κόβονται σε φόρμες πατρόν.

Για την αποκατάσταση τους πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε εργασία θα πρέπει το δάπεδο να φωτογραφηθεί εφόσον υπάρχει σχέδιο και στην συνέχεια πολύ προσεκτικά να αφαιρέσουμε τα βότσαλα που έχουν αποκολληθεί. Αυτό γίνεται με ένα μικρό καλέμι και σφυρί. Αν κατά την αποξήλωση βγει και το υπόστρωμα μαζί αποκαταστήστε το και μετά προχωρήστε στην τοποθέτηση των βότσαλων.

Αξιολογήστε πρώτος!


Προσθήκη στα Αγαπημένα

12 Ιουν 2017


Από PROTECT A.E.
Share & Bookmarking
Διαφήμιση