Πότε και πού θα γίνει μεγάλος σεισμός;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης

τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν και την επιστημονική κοινότητα αλλά και τον απλό πολίτη!

Μετά τα 5.2 των Ιωαννίνων, του 5.0 της Μεσσηνίας και του 5.4 της Χάλκης , τρεις σεισμικές εστίες που περιβάλλουν, αν τις ενώσεις, σχεδόν όλη την Ελλάδα!

Η χώρα μας είναι η 6η πιο σεισμογενής χώρα του κόσμου και 1η εκτός Ειρηνικού Ωκεανού και στατιστικά δυο σεισμοί γίνονται με μέγεθος μεγαλύτερο του 6.0 το χρόνο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν και τρεις ή και δυο ή ένας ή και κανένας.

Συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι την προηγούμενη 10ετία είχαμε:

ΚΥΘΗΡΑ 2006 6.9

ΚΟΡΩΝΗ 2008 6.7

ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ 2008 6.5

ΚΑΡΠΑΘΟΣ 2011 6.2

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2013 6.0

ΧΑΝΙΑ 2013 6.4

ΛΗΜΝΟΣ - ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 2014 6.3

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 2014 6.1

ΚΑΡΠΑΘΟΣ 2015 6.1

ΛΕΥΚΑΔΑ 2015 6.1

που σημαίνει ότι υπήρξαν χρονιές χωρίς μεγάλο σεισμό... αλλά το κοινό θετικό στοιχείο όλων αυτών είναι κανένα θύμα, με εξαίρεση τα δυο θύματα του σεισμού της Ανδραβίδας το 2008.

Παράλληλα είχα αναφέρει ότι στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν 159 σεισμικά ρήγματα με πλέον των 570 σεισμών μεγέθους άνω των 6.0, με μεγαλύτερο το 8.2 το 365 μ.Χ. ΝΔ της Κρήτης και δεν υπάρχει ασεισμική περιοχή.

Ακούμε αυτές τις ημέρες τους σεισμολόγους να λένε ότι υπάρχει συσσωρευμένη ενέργεια , υπάρχουν συσσωρευμένες τάσεις που μπορεί να γίνουν αιτία να εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός στο αόριστο προσεχές μέλλον , ακούμε ότι εφαρμόζουν πρωτοποριακά προγράμματα με τη μέτρηση του ραδονίου που εκλύεται σε μια περιοχή πριν από την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού, αναφέρει ο ένας ότι γνώριζε ότι θα γινόταν σεισμός στην περιοχή της Μεσσηνίας, ενώ ο άλλος αναφέρει «όχι δεν κάνουμε πρόγνωση».

Και ο πολίτης ακούει και έχει αρχίσει να τον πιάνει πανικός γιατί αισθάνεται αδύναμος εμπρός σε αυτή τη σεισμολαγνεία....!

Παρατηρώντας από τη μια τον πίνακα με τους μεγάλους σεισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, τη στατιστική για το πόσοι σεισμοί γίνονται στη χώρα μας κάθε χρόνο και γίνει ένας σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου του 6.0 θα πείτε ότι τον είχατε προβλέψει;

Πρόβλεψη είναι να πείτε: «Αύριο το πρωί θα γένει μεγάλος σεισμός με μέγεθος μεταξύ των 6.0 και 6.5 στην περιοχή τάδε». Το να δείχνετε το χάρτη της Ελλάδας και να λέτε όλα αυτά που λέτε δεν προσφέρετε τίποτα στο πολίτη. Απεναντίας το κάνατε να νοιώθει ακόμη πιο αδύναμος απένατι στον Εγκέλαδο...

Συμφωνούμε όλοι, ότι όλες οι πανεπιστημιακές κοινότητες ασχολούνται με τα πρόδρομα φαινόμενα ενός σεισμού, στην προσπάθειά τους να πετύχουν τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση. Όμως δε θα πρέπει να δημιουργούν πανικό. Ο απλός πολίτης σκέφτεται την προστασία του εαυτού του και της οικογενείας του. Να σηκωθώ να φύγω και να πάω που;..... αναλογίζεται ο πολίτης...

Το 1995 το σύστημα ΒΑΝ πανηγύριζε ότι είχε προβλέψει το σεισμό του Αιγίου και είχε δημοσιεύσει ένα χάρτη που είχε στην επικίνδυνη ζώνη όλη τη Στερεά Ελλάδα και η περιφέρεια του κύκλου της ζώνης αυτής περνούσε από το Γαλαξίδι... Ο σεισμός όμως έγινε απέναντι στο Αίγιο, που πιθανά θα κατέφευγαν κάποιοι για να μην είναι εντός του κύκλου.....!

Ναι στην έρευνα, ναι στη σεισμολογία, ναι στην προσπάθεια, όχι όμως στη σεισμολαγνεία που προκαλεί πανικό.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν θα πρέπει να πουλήσουμε όλοι τα σπίτια μας και να αγοράσουμε τροχόσπιτα, που θα τα παρκάρουμε μακριά από κολόνες και ψηλά κτίρια, ώστε να μη κινδυνεύουμε... Και αν μας τύχει να γίνει την ώρα που θα είμαστε στην εργασία μας και τα παιδιά μας στο σχολείο....;

Ο ορισμός της Πολιτικής Προστασίας, δεν αναφέρει τυχαία την ψυχολογική προπαρασκευή....

Ξέρουμε την επικινδυνότητα, ξέρουμε ότι βελτιώνονται συνεχώς ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια τα δομικά υλικά, ξέρουμε που ζούμε...!

Ας φροντίσει πλέον ο πολίτης να θωρακίσει, όσο το δυνατόν είναι εφικτό, το ζωτικό του χώρο, να ξέρει τι πρέπει να κάνει σήμερα εν καιρώ ηρεμίας, τι θα κάνει την ώρα του σεισμού και μετά από αυτόν και ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του στη συνέχεια. Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε οικογένεια είναι να συντάξει το δικό της οικογενειακό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει το που θα «κρυφτεί» το κάθε μέλος της, αν είναι όλοι στο σπίτι την ώρα που θα γίνει ο σεισμός, σε ποιο ανοιχτό χώρο θα συναντηθούν μετά από το σεισμό , να υπενθυμίσουνε τον τηλεφωνικό αριθμό 112 και τι μας προσφέρει, κλπ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) εδώ και χρόνια ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν τους πολίτες, ενώ και οι Δήμοι καταστρώνουν σχέδια με χώρους καταφυγής και καταυλισμών, γίνονται Ασκήσεις ετοιμότητας, ομιλίες στα σχολεία και οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας συνεχώς συνδράμουν το Κράτος σς συτές τις προσπάθειες!

Ο σεισμός δε σκοτώνει ...οι ανθρώπινες κατασκευές και αντιδράσεις (πανικός) και η άγνοια σκοτώνουν...!

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!

Αξιολογήστε πρώτος!


Προσθήκη στα Αγαπημένα

Share & Bookmarking
Διαφήμιση