Καβάλα

Μια πόλη-κούκλα με μνημεία παγκόσμιας λάμψης, ένας ποταμός πρωταγωνιστής σε σκηνικά οργιαστικής ομορφιάς, ένα βουνό με πλούτη ανεξάντλητα, και φυσικά το Νησί! Η Καβάλα σού προσφέρει πάντα πολύ περισσότερα απ’ όσα περιμένεις.

Στην Καβάλα έρχεσαι το λιγότερο τέσσερις φορές τον χρόνο. Μία για κάθε εποχή. Για να πάρεις γεύση κι από φθινόπωρο κι από χειμώνα κι από άνοιξη κι από καλοκαίρι. Και τελικά να μην μπορείς να αποφασίσεις ποια είναι η εποχή που σ’ αγγίζει περισσότερο, πότε είναι ομορφότερες οι θάλασσες, πότε τα βουνά, πότε οι πόλεις ή τα γραφικά χωριά, πότε τα δάση και τα λαμπερά μνημεία της.

Πρώτα απ’ όλα είναι η πόλη της Καβάλας ανέλπιστα γοητευτική για όποιον περίμενε μια «τυπική» μεγαλούπολη. Η παλιά της πόλη, στον λόφο της Παναγιάς, είναι ένα σωστό κινηματογραφικό πλατό, τόσο όμορφη που νομίζεις πως στήθηκε επιμόνως για να τη σεργιανίσεις κι αφού φύγεις θα... ξεστηθεί για να ταξιδέψει αλλού.

 

Τακτοποιημένη, καθαρή, με τις πολύχρωμες προσόψεις των σπιτιών της, με τα πλινθόστρωτα δρομάκια της, με τη θέα στην πόλη. Φυσικά με το κάστρο της -εκεί να δεις θέα, όλη η Καβάλα στο πιάτο!- και με το κονάκι του Μεχμέτ Αλή να σε ταξιδεύει κανά δυο αιώνες πίσω στον χρόνο.

Μέσα στην πόλη δεσπόζουν οι Καμάρες, το περίφημο υδραγωγείο που φιγουράρει σε κάθε καβαλιώτικη καρτ ποστάλ και εντυπωσιάζει ακόμα με τις καλοδιατηρημένες αψίδες του.

 

Μια βόλτα στην Καβάλα σε περνά σίγουρα από την πολύβουη παραλιακή, από τις κεντρικές πλατείες που συγκεντρώνουν και τον μέγιστο παλμό της σύγχρονης ζωής, από τις παλιές καπναποθήκες που διαφυλάσσουν ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι της καβαλιώτικης ιστορίας, από την παλιά αγορά με τα μαγαζιά... Ορεξη για σεργιάνι να ‘χεις.


Φίλιπποι και Νέστος
Εξω από την πόλη θα περάσεις από την Παλιά Καβάλα, με τα μονοπάτια-όνειρο για τους φυσιολάτρες, από το Πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων με τις θαυματουργές λάσπες που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα, από το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας (όπου βαπτίστηκε η Λυδία, η πρώτη χριστιανή στην ήπειρό μας), και φυσικά από τους Αρχαίους Φιλίππους.

Η αρχαία μακεδονική πολιτεία είναι εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι όχι απλά της τοπικής Ιστορίας, μα της ίδιας της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής. Σε λίγους μήνες μάλιστα αναμένεται και η απόφαση της UΝΕSCO για το αν θα συμπεριληφθεί στον διεθνή κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

Στα ανατολικά της Καβάλας, ο Νέστος, ο μεγάλος ποταμός που κατεβαίνει από τα Βαλκάνια και σχηματίζει στο Δέλτα του έναν θαυμαστό βιότοπο. Τι κι αν κάποτε, πριν από χρόνια, η έκτασή του ήταν πολλαπλάσια της σημερινής; Το παραποτάμιο δάσος του Κοτζά Ορμάν εξακολουθεί να μαγεύει, έστω κι αν καλύπτει πια το 4% της παλιάς του επιφάνειας.

Οι λιμνοθάλασσες της Βάσοβας, του Ερατεινού, του Αγιάσματος και της Κεραμωτής κυριαρχούν στα δυτικά του Νέστου, με τα ιχθυοτροφεία και τις μυδοκαλλιέργειες, και την Κεραμωτή στο νοτιότερο άκρο να μετατρέπεται τα καλοκαίρια σε κοσμοπολίτικο θέρετρο διεθνούς ακτινοβολίας.

 

Μα και τα ορεινά του Νέστου έχουν τη χάρη τους. Είναι η θέα του ποταμού που απολαμβάνουν από ψηλά, κυρίως απ’ τον Κεχρόκαμπο, μα και σ’ ολόκληρη την πεδιάδα της Χρυσούπολης και τις λιμνοθάλασσες. Είναι φυσικά και η φήμη (που ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα!) των ορεινών χωριών που είναι γνωστά στους Καβαλιώτες και για τις εκλεκτές ταβέρνες τους.

Το φυσικό όριο στα δυτικά της Καβάλας με τις Σέρρες και τη Δράμα είναι το Παγγαίο όρος, το μυθικό βουνό που ανέκαθεν συγκλόνιζε όσους είχαν την τύχη να ζουν γύρω του, να το επισκέπτονται, να το μελετούν.

Μα και να (κατα)γράφουν πάνω του την Ιστορία, τη ζωή τους την ίδια. Κυριολεκτικά μάλιστα: οι σπάνιες βραχογραφίες του Παγγαίου ανάγονται από την προϊστορική εποχή μέχρι και τις μέρες μας, μια ανέλπιστη αλληλουχία αιώνων σκαλισμένη στους βράχους. Κι αν ακόμη δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς ώστε να αποκαλύψουν όλα τα μυστικά τους, οι μελετητές ωστόσο επιμένουν για την ανεκτίμητη αξία τους.

Το Παγγαίο ήταν ανέκαθεν πλούσιο, είτε ο πλούτος λεγόταν χρυσός και ασήμι, είτε αμπέλια, είτε τουρισμός. Οι πεδιάδες του σκεπάζονται κυριολεκτικά από αμπελώνες, το κρασί τους είναι περιζήτητο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ενώ το παραλιακό του μέτωπο είναι τοπ προορισμός όταν ο καιρός θέλει θάλασσα και άμμο.

Μα είναι και τα χωριά του που σε καλούν να τα ανακαλύψεις, οικισμοί γραφικοί και παράλληλα ολοζώντανοι, η Μεσορόπη, η Μουσθένη, και φυσικά η πρωτεύουσα Ελευθερούπολη με τις όμορφες γειτονιές της.

Καβάλα υπερηφανεύεται τέλος και για κάτι ακόμα: για το Νησί της, όπως το αποκαλούν όλοι, μα με το ν κεφαλαίο. Η Θάσος είναι φυσικά, το καταπράσινο νησί με τις μαγικές παραλίες, τα όμορφα χωριά, τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τα αναρίθμητα αρχαία μνημεία.

 Είναι και «δυο τσιγάρα δρόμος» από το λιμάνι της Κεραμωτής (υπάρχει και σύνδεση από την Καβάλα), επομένως δικαιολογία καμιά δεν χωράει για να μην έρθεις μέχρι εδώ.

Καβάλα τεσσάρων εποχών, λοιπόν, Καβάλα για όλους, Καβάλα του πολιτισμού, των χρωμάτων, της Ιστορίας, της φύσης, των θαυμάτων.


* Θυμηθείτε: Αξίζει να επισκεφθείτε και το χωριό της Παλιάς Καβάλας, περίπου 17 χλμ. από την πόλη.  Στην περιοχή θα βρείτε τον «Δρόμο του νερού» και το περιβαλλοντικό μονοπάτι, διαδρομές ανάμεσα σε τοπία απίστευτου φυσικού κάλλους, πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους φυσιολάτρες, και όχι μόνο. Για περισσότερες πληροφορίες για τα μονοπάτια αυτά αλλά και πολλές άλλες φυσιολατρικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή, απευθυνθείτε στον δραστήριο ορειβατικό σύλλογο της Καβάλας (ΕΟΣ Καβάλας, τηλ.: 2510 224294, www.eoskavalas.gr).

 

Κείμενο: Γιάννης Μαντάς 
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας, Παναγιώτης Σαρρής

Πηγή: http://www.thetravelbook.gr

 

Αξιολογήστε πρώτος!


Προσθήκη στα Αγαπημένα

02 Μαρ 2017


Share & Bookmarking
Διαφήμιση