Κατοικίδια: Πολύτιμοι βοηθοί για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας

Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν αναφέρει μελέτη.

Η συνεχής παρουσία και η φυσική εγγύτητα με τα ζώα, που περιγράφεται στη μελέτη, αποτελεί άμεση πηγή ηρεμίας και έχει θεραπευτικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα κατοικίδια θα πρέπει να θεωρούνται ως βασική πηγή υποστήριξης στη διαχείριση των μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Η επικεφαλής της μελέτης είπε, "Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, ένιωθαν ότι τα κατοικίδια έπαιζαν μια σειρά από θετικούς ρόλους όπως στη διαχείριση του στίγματος που σχετίζεται με την ψυχική τους υγεία, αφού συμβάλλουν στην αποδοχή τους χωρίς κρίση. Τα κατοικίδια θεωρήθηκαν επίσης ιδιαιτέρως χρήσιμα τη στιγμή των κρίσεων της ψυχικής τους νόσου και μια ιδανική μορφή ανιδιοτελούς υποστήριξης, την οποία δεν μπορούν να λάβουν από την οικογένειά τους ή από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Πέρα από τα αναγνωρισμένα οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικιδίων, τα κατοικίδια δεν έχουν ενταχθεί στα προγράμματα φροντίδας αυτών των ανθρώπων".
Οι ερευνητές εξέτασαν 54 άτομα, άνω των 18 ετών, που είχαν διαγνωστεί με σοβαρή ψυχική νόσο. Τους ζήτησαν να αξιολογήσουν τη σημασία που είχαν τα στοιχεία του δικτύου τους, όπως οι φίλοι, η οικογένεια, οι επαγγελματίες υγείας, τα κατοικίδια, τα χόμπι, οι δραστηριότητες και διάφορα αντικείμενα, τοποθετώντας τους σε ένα διάγραμμα με τρεις ομόκεντρους κύκλους. Οτιδήποτε τοποθετείτο στον κεντρικό κύκλο θεωρείτο πιο σημαντικό. Ο μεσαίος κύκλος θεωρήθηκε δευτερεούσης σημασίας, ενώ ό,τι τοποθετήθηκε στον εξωτερικό κύκλο θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας.
Τα ζώα έπαιζαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τα άτομα με μακροχρόνιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, αφού το 60% των συμμετεχόντων τα τοποθέτησαν στον πιο σημαντικό κύκλο, ενώ το 20% στον δεύτερο πιο σημαντικό κύκλο. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι τα ζώα τους βοηθούσαν αποσπώντας τους από τα συμπτώματά τους και από δυσάρεστες εμπειρίες, όπως το να ακούν φωνές και οι σκέψεις αυτοκτονίας.
Κάποια από εκείνα που δήλωσαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη:
"Όταν αισθάνομαι πολύ χάλια, (τα κατοικίδια) είναι υπέροχα επειδή δεν φεύγουν από το πλάι μου".
"Δεν σκέφτομαι τις φωνές, σκέφτομαι μόνο τα πουλιά να τραγουδούν".

Πηγή: www.stogiatro.gr

Αξιολογήστε πρώτος!


Προσθήκη στα Αγαπημένα

12 Δεκ 2016


Share & Bookmarking
Διαφήμιση