Έθιμο του τόπου μας... μνημόσυνο Τριών Ιεραρχών

Ένα σπουδαίο ιστορικό μνημείο του Τριλόφου Θεσσαλονίκης,  είναι το παλιό Δημοτικό Σχολείο.

Οι κάτοικοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είχαν ένα μεγάλο καϊμό. Δεν είχαν σχολείο για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα. Βέβαια, όπως λέει και η παράδοση λειτουργούσε στην εκλησία της Παναγίας Κρυφό σχολείο. Ο ιερέας είχε αναλάβει την εκτέλεση αυτού του σύσκολου έργου. Το 1875 οι τούρκικες αρχές τους έδωσαν άδεια να διδαχθούν την Ελληνική γλώσσα. Αμέσως άρχισε να λειτουργεί σχολείο σε παλιό σπίτι που παραχώρησε η εκκλησία. Ήταν μονοτάξιο και ο δάσκαλος  πληρωνόταν από την εκκλησία και τους κατοίκους.

Κατά το 1903 το σχολείο γίνεται διτάξιο με δύο διδασκάλους. Συγχρόνως άρχισε να χτίζεται και  το σχολείο αφού εκδόθηκε Φιρμάνι (διαταγή) από τις Τουρκικές αρχές το 1910. Το σχέδιο το έκανε ο μηχανικός Παιονίδης. Η δαπάνη για το διδακτήριο ανήλθε στις  400 χρυσές λίρες, από δωρεές  των κατοίκων. Όλες οι εργασίες έγιναν με εθελεντική προσωπική εργασία. Όλοι κάτι  πρόσφεραν. Το διδακτήριο τελείωσε  το 1914 και άρχισε να λειτουργεί αμέσως. Στο αέτωμα πάνω στην είσοδο είχε την επιγραφή: ‘’ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΖΟΥΜΠΑΔΕΣ’’.

Αργότερα όταν ανακαινίσθηκε έγραψαν με χρυσά γράμματα (από δωρεά κατοίκου) ‘’ΤΡΙΘΕΣΙΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΖΟΥΜΠΑΔΕΣ’’.

Στα χρόνια της κατοχής οι Γερμανοί κατέλαβαν το σχολείο για δύο χρόνια και διεκόπηκαν τα μαθήματα γι’ αυτό το χρονικό διάστημα. Από το 1955 μέχρι το 1963 λειτούργησε νυχτερινό σχολείο για να μπορέσουν οι νέοι που λόγω πολέμου έμεινα αναλφάβητοι να μάθουν να διαβάζουν, για να εκλείψει σιγά σιγά ο αναλφαβητισμός στην χώρα μας.

Στην μνήμη όλων αυτών, που με τις δωρεές τους χτίστηκε το σχολείο, είναι αφιερωμένο κάθε χρόνο μνημόσυνο των Τριών Ιεραρχών.

Η παράδοση θέλει να αναλαμβάνουν το μνημόσυνο εναλλάξ τα δύο πλέον δημοτικά σχολεία του τόπου μας (1ο & 2ο Δημοτικό Σχολείο Τριλόφου). Τα έσοδα υπέρ του μνημόσυνου δωρίζονται για τις ανάγκες των σχολείων.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε την πολύτιμη βοήθεια των γυναικών του χωριού μας, όπου στολίζουν τα κόλυβα για 20 συνεχόμενα χρόνια!

 

Πηγή: ‘’Ζουμπάτες Χθες Τρίλοφος Σήμερα’’

Έκδοση συλλόγου γυναικών Τριλόφου 1998

Αξιολογήστε πρώτος!


Προσθήκη στα Αγαπημένα

Share & Bookmarking
Διαφήμιση