Μονώσεις – Οικονομία και ενεργειακά οφέλη

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές εργασίες μονώσεων σε οικοδομικές κατασκευές και κτίρια. Αυτή η τάση, αν και αντίθετη με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, που συνήθως στηρίζεται σε ευκαιριακές κατασκευές και πρόχειρες λύσεις, ολοένα και παίρνει αυξητικές διαστάσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα τα μεγάλα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη που έχει. Οι σωστές επιλογές στις εργασίες αυτού του τύπου, μπορούν πραγματικά να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης μίας κατασκευής.

Οι μονώσεις θεωρούνται ιδιαιτέρως επιτακτικές, ιδίως στις περιπτώσεις που εμφανίζονται προβλήματα υγρασιών ή μούχλας και που ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ταυτόχρονα και η οικοδομική μας κατασκευή καταπονείται, αφού μέσω των αντίστοιχων προβλημάτων, εμφανίζονται περιπτώσεις διαβρώσεων, αποσυνθέσεων, φουσκωμάτων και ως τελική συνέπεια, μειώνεται αισθητά η διάρκεια ζωής της κτιριακής μας κατασκευής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμη κι αν αυτό το μακροπρόθεσμο ζήτημα δεν μας απασχολεί, οι άμεσες επιρροές των μη μονωμένων χώρων στην ενεργειακή απόδοση της κατοικίας μας, είναι εξαιρετικά αξιοπρόσεκτες!

Σε αρκετές περιπτώσεις κακο-μονωμένων χώρων, εμφανίζονται αισθητές απώλειες θέρμανσης που μας υποχρεώνουν να δαπανήσουμε επιπλέον χρήματα για τη σωστή θέρμανση ενός χώρου. Αντίστοιχα συμβαίνει το ίδιο και στην ψύξη του χώρου αυτού. Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε αισθητά αυτές τις αρνητικές επιρροές είναι να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες εργασίες μονώσεων στους απαραίτητους ή και προβληματικούς χώρους.

Τα οικονομικά και τα ενεργειακά οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι τεράστια! Σε ότι αφορά το ενεργειακό κομμάτι, ανάλογα με το είδος της κατασκευής, μπορούμε να επιτύχουμε άμεση βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της οικοδομής μας έως και 60%! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά τους χειμερινούς μήνες μπορούμε με την ίδια ενεργειακή καύση να εξασφαλίζουμε άνετα 2-4 βαθμούς επιπλέον στη θέρμανση, ενώ αντίστοιχα συμβαίνει το ίδιο και κατά την ψύξη του χώρου τους θερινούς μήνες. Παράλληλα οι επιθυμητές θερμοκρασίες παρατείνονται πολύ περισσότερο, αφού εκμηδενίζονται οι ανεπιθύμητες απώλειες θέρμανσης. Έτσι το σπίτι μπορεί να παραμένει ζεστό για πολλές ώρες, χωρίς την διαρκή ανάγκη υποστήριξης της πηγής θέρμανσης.

Από την πλευρά της οικονομίας των χρημάτων, οι εργασίες μονώσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν ως μία επένδυση για τη βελτίωση της απόδοσης και την μακροβιότητα της κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που θα δαπανήσετε για εργασίες με μονώσεις, μεσοπρόθεσμα θα σας επιστραφούν πίσω, ως απόσβεση από την οικονομία που επιτυγχάνετε. Στην πράξη και ανάλογα με τις εργασίες που απαιτούνται να εφαρμοστούν στην κατοικία σας, το κόστος των μονώσεων δεν είναι απαγορευτικό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες σε διάφορες περιπτώσεις όπως μονώσεις ταρατσών με 10 € το τετραγωνικό μέτρο!

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών επιλέγουν αυτού του τύπου τις εργασίες, για να εξασφαλίσουν  την ιδιοκτησία τους και για να ανεβάσουν την αγοραστική της αξία. Είναι γνωστό ότι αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση μιας κατασκευής στην ενεργειακή κλίμακα, η εμπορική αξία του ακινήτου βελτιώνεται αισθητά. Εκεί αποβλέπουν και πολλοί κατασκευαστές ακινήτων για να αυξήσουν τα έσοδά τους από την πώληση των κατοικιών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι μονώσεις αποτελούν υποχρεωτικές εργασίες για μια κατασκευή, που πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά τη διαδικασία ανέγερσης της κατοικίας.

Κριτικές

1 Κριτική
Eleni Kiousi
Αθηνα
χρησιμο!!

πολυ χρησιμο το αρθρο σας.ευχαριστουμε !

Φεβρουαρίου 2017

Βρήκατε αυτή την κριτική χρήσιμη?

0

14 Φεβ 2017


Από Μάριος Μητσόγλου
Share & Bookmarking
Διαφήμιση