Έθιμα του γάμου στην Ελλάδα σήμερα

Πολλά είναι τα έθιμα που επικρατούν στην Ελλάδα γύρω από τον γάμο. Η κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της και διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο. Ακόμα διαφοροποίηση υπάρχει και όσον αφορά στο τόπο καταγωγής του γαμπρού ή της νύφης, όπου παρατηρείτε να μεταφέρονται τα έθιμα από εκεί, πολλές φορές παραποιημένα. Παρ’ όλα αυτά έχουν επικρατήσει πολλά τα οποία συναντιόνται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Πέτα τα λεφτά στο κρεβάτι
  • Γράψε τ’ όνομά σου
  • Είναι στενό το παπούτσι
  • Βάλτο στο μαξιλάρι σου
  • Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό
  • Σ’ έστησα σε μια γωνιά
  • Ποιο κορίτσι θα παντρευτεί

Ποιο κορίτσι θα παντρευτεί

Ένα έθιμο που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια αλλά κρατά σταθερά και δεν λείπει από κανένα γάμο είναι το πέταγμα της ανθοδέσμης από τη νύφη. Μετά το τέλος της τελετής ή στη διάρκεια του γλεντιού η νύφη με γυρισμένη πλάτη προς τις ανύπαντρες προσκεκλημένες κοπέλες που είναι μαζεμένες πετάει την ανθοδέσμη και όποια την πιάσει εκείνη θα παντρευτεί πρώτη. Ανάλογο έθιμο υπάρχει και για τους ανύπαντρους άνδρες της παρέας, αν και όχι τόσο διαδεδομένο, στους οποίους ο γαμπρός πετάει την καλτσοδέτα της νύφης.
Έθιμο είναι και η καθυστέρηση της νύφης να πάει στην εκκλησία, οι βόλτες με τα κορναρίσματα γύρω απ’ την εκκλησία και τα πειράγματα τύπου «δεν σας δίνουμε τη νύφη»
Η καθυστέρηση δεν πρέπει να είναι πάνω από 15 λεπτά ή όχι πάνω από τρεις γύρους της εκκλησίας.
 
 
Η ρύση που χρησιμοποιείται σε τόσες και τόσες περιστάσεις εδώ στην πραγματική της διάσταση. Κι αυτό γιατί ο γαμπρός πρέπει να είναι φρεσκοξυρισμένος στο γάμο.

Πιο συγκεκριμένα οι φίλοι - συγγενείς του γαμπρού δεν άφηναν τον κουρέα να τον ξυρίσει παίρνοντας την σαπουνάδα από το πρόσωπό του με κέρματα. Μετά το ξύρισμα ο κουμπάρος έντυνε το γαμπρό με το πρώτο ρούχο και τα υπόλοιπα του τα φορούσαν τ' άλλα παλικάρια. Στη συνέχεια ο κουμπάρος έκοβε πάνω στο κεφάλι του γαμπρού ένα τσουρέκι και το μοίραζαν στον κόσμο. Οι ελεύθερες έβαζαν το κομμάτι τους κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν την τύχη τους.
Όταν την ημέρα του γάμου ξεκινάει να ντυθεί ο γαμπρός, στην τσέπη του σακακιού του τοποθετούνται μερικά κουφέτα. Μετά την τελετή τα κουφέτα μοιράζονται στις ανύπαντρες κοπέλες, οι οποίες θα τα βάλουν με τη σειρά τους κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν το βράδυ τον άντρα που θα παντρευτούν.

Είναι στενό το παπούτσι
Το έθιμο θέλει τον κουμπάρο που πάει να πάρει τη νύφη από το σπίτι της, προσπαθώντας να της βάλει τα παπούτσια, αυτά να είναι στενά. Κι ενώ όλοι φωνάζουν πως δε μπαίνει το παπούτσι, ο μόνος τρόπος για να χωρέσει να είναι τελικά τα χρήματα που θα βάλει ο κουμπάρος στον πάτο του παπουτσιού. Το γραφικό αυτό σκηνικό τελειώνει εκεί που αντέχει η τσέπη του κουμπάρου.

Όταν η νύφη ντύνεται, οι ανύπαντρες κοπέλες που παρευρίσκονται στο γάμο γράφουν με μολύβι τα ονόματά τους στη σόλα των παπουτσιών της νύφης. Η παράδοση λέει πως όποιο από τα ονόματα σβηστεί αυτή θα παντρευτεί πρώτη. Συνήθως βέβαια μετά από τόσες ώρες ορθοστασία, φωτογράφηση μετά το γάμο, χορό στη δεξίωση, έχουν σβηστεί όλα. 

Πέτα τα λεφτά στο κρεβάτι

Σύμφωνα με το έθιμο, δύο ή τρεις μέρες πριν γίνει ο γάμος , συνηθίζεται να στρώνει το ζευγάρι το γαμήλιο κρεβάτι. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, να καλέσετε τους πιο κοντινούς σας συγγενείς και φίλους για ένα υπέροχο πάρτι λίγο πριν γίνει ο γάμος σας πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια του στρωσίματος του νυφικού κρεβατιού πετάνε χρήματα για να είναι καλά τα οικονομικά του ζευγαριού. Έπειτα ρίχνουν ένα παιδάκι πάνω στο κρεβάτι για να είναι ο γάμος καρπερός.

 

Αξιολογήστε πρώτος!


Προσθήκη στα Αγαπημένα

11 Οκτ 2016


Share & Bookmarking
Διαφήμιση